
O kursie
Filmy kulinarno-edukacyjne pn: Świat Ziemniaka to kompendium wiedzy od sposobów przechowywania, przetwarzania, obróbki wstępnej i cieplnej, aż po możliwości zastosowania kulinarnego (w postaci przygotowywania dań) jakie daje ziemniak.
Filmy będą pokazywać sposób przyrządzania dań z udziałem ziemniaka tak aby zwiększyć ilość dań przygotowywanych z ziemniakiem, a tym samym zwiększyć jego spożycie.
Podstawowym problemem jest rokroczny spadek sprzedaży ziemniaka z uwagi na coraz mniejsze zastosowanie tego warzywa w polskich kuchniach oraz brakiem znajomości wielorakiego zastosowania w codziennej diecie, jak również brakiem znajomości przepisów kulinarnych pozwalających na częstokroć nowatorskie zastosowanie warzyw w kuchni polskiej.
Rzesza konsumentów i kucharzy ma słabą rozpoznawalność rodzimych odmian i problem z przygotowaniem ciekawych potraw z ziemniakiem. Musimy dążyć do obalenia niekorzystnych mitów, dając posmakować pyszne potrawy z użyciem ziemniaka, prezentację wykonania i omówienie przepisów nieskomplikowanych a smacznych i zdrowych potraw kulinarnych z tego warzywa. Filmy kulinarno-edukacyjne mają na celu promocję spożycia i edukację konsumentów budującą niedocenianą rolę owoców i warzyw w naszej diecie.
Głównymi celami niniejszego zadania są: zwiększenie spożycia krajowych owoców i warzyw oraz ich przetworów w tym produktów ekologicznych, a także produktów wytwarzanych lokalnie lub pochodzących z lokalnych surowców, w wyniku zmiany postrzegania warzyw i owoców – edukacja konsumentów w zakresie pierwszoplanowej ich roli w diecie, patriotyzm konsumencki.
Grupę docelową planowanego zadania stanowić będą:
- uczniowie szkół gastronomicznych
- restauratorzy, właściciele obiektów gastronomicznych, kucharze,
- przetwórcy, osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne,
- konsumenci oglądający filmy edukacyjne-kulinarne.
Oczekiwaniami grupy docelowej są w głównej mierze zdobycie wiedzy od historii przez skład chemiczny i biologiczny, jego odmiany i typy, sposoby przechowywania, przetwarzania, obróbki wstępnej
i cieplnej, aż po możliwości kulinarne jakie daje ziemniak.